Selecteer een pagina

Iets of iemand missen. Misschien herken je het wel
Een brok in je keel, een steen op je borst en een verdoofd hart met een leeg gat dat niet te vullen lijkt en een onstilbare drang naar meer. Afgesloten van je gevoelswereld telkens opnieuw vervulling in de buitenwereld zoeken, bindings-, relatie- en verslavingsproblematiek en angst voor verlies.

Verlies heeft vele vormen, groot en klein, bewust en onbewust, levend en dood, in je familie of in je persoonlijk bestaan. Verlieservaringen laten vaak een diepe wond achter. Hoe er geleerd werd om met zo’n ingrijpende gebeurtenis en bijkomend gemis om te gaan heeft te maken met hoe en óf we echt afscheid nemen.

Maar echt afscheid nemen van het oude, hoe doe je dat?
Je gaat daar allemaal op je eigen manier mee om. Afgesloten en gevangen in het idee dat het geen pijn meer doet overleef je. Het verdwijnt naar de achtergrond en ondertussen zijn er steeds meer mensen, waaronder ook veel kinderen en jongeren, die vastlopen en kampen met lichamelijke of psychische klachten, gedrag- en verslavingsproblemen en soms zelfs ziektes en herhaalt de geschiedenis zich.

Dit boek biedt handvatten om met de hindernissen in je leven om te gaan, met je onvervulde verlangens aan de slag te gaan en echt afscheid te nemen van het verleden, te gaan rouwen en je gemis bewust te verwerken om een gezonde hechting in jezelf en met andere tot stand te brengen. Het biedt inzicht in waar jij, of je kinderen, onbewust in gevangen zitten en hoe je vanuit negatieve hechting gebonden bent aan de verliestrauma’s in onze familiegeschiedenis die hieraan ten grondslag liggen. Gedreven door de grote motivatie om de huidige en volgende generatie te ontlasten van onze (verlies)trauma’s en verslavingen. Het werkt door, of je nu wel of geen kinderen hebt.

Je verlies nemen is vaak zo pijnlijk dat we de leegte liever ontkennen of verdringen. Het terug verlangen naar wat we hadden of wat er was geeft een blijvend onvervuld verlangen omdat we het gemis onderdrukken. Het gemis gaat dan aanvoelen als liefde en daar blijven we naar hunkeren. Naar een verdwenen persoon of oude situatie. Daar hechten we ons aan. Ondertussen zoeken we van alles om het gemis te compenseren, verdoven of in te vullen met iets van buiten: verdovende middelen, heel hard werken, eetproblemen door veel of juist niet te eten, gokken, sporten, spullen, gamen, seks etc. Maar ook jezelf verliezen in de ander, je vastklampen of juist wegrennen als iemand te dichtbij komt, zijn manieren om het gemis uit de weg te gaan. Daar kun je lang in verstrikt zitten en het kan zijn dat deze problematiek al generaties lang in jouw familie doorwerkt.

Sanne is familie- en systeemtherapeut. Vanuit haar eigen levensschool De krachtwijzer begeleidt ze al ruim tien jaar mensen met levensvragen, opvoeders en professionals. Als ervaringsdeskundige en therapeute deelt ze haar kennis en (praktijk)ervaringen over dit vakgebied en deze levensthema’s.